היריעות הביטומניות הן הדרך שלכן לקבל ביטחון מלא בגג אטום לחלוטין. אם אתם יושבים בסלון בחורף כשיש גשמים עזים בחוץ והגג שלכם עומד איתן, אל תיקחו את זה כמובן מאליו. נזקי רטיבות צצים בבתים רבים בישראל שלא ביצעו עבודת איטום מקצועית ויסודית או לא ביצעו עבודת איטום כלל. נזקי הרטיבות יכולים להיות חמורים ביותר ויש הרבה שיטות איטום אך אף אחת לא איכותית כמו היריעות הביטומניות. למרות שהיריעות נראות לנו די כלליות, יש הרבה סוגי יריעות וההתאמה לסוג הגג צריכה להיות מדויקת.
סוגי יריעות ביטומניות והתאמתן לסוג הגג
- האיטום הנפוץ ביותר בישראל הוא איטום גגות ואם יש משהו שנפוץ בגגות של כולנו הוא חום כבד. כשם שחום כבד הורס את האיטום בזפת גם היריעות עצמן יכולות להיהרס כאשר הטמפרטורות יכולות להגיע ל40 מעלות ואף יותר. יריעת APP היא יריעה שעמידה מאוד לשמש ולחום ולכן תהיה הפתרון המושלם לגגות חשופים. היריעה הזו היא אחת מיריעות האיטום הנפוצות ביותר בישראל והיא שימושית גם בבתי עסק ובמפעלים שחשופים מאוד לשמש.
- יריעה מוכרת ונפוצה נוספת היא יריעת SBS. יריעה זו למעשה מהווה את ההיפך מיריעת APP כיוון שהיא עמידה ביותר לקור. היריעה מסוגלת לעמוד בטמפרטורה קרה של מינוס עשר מעלות ולכן תהיה טובה גם בסופות חזקות שמתרחשות בגולן ובגליל העליון. היריעה איכותית מאוד גם למרתפים ומקלטים. היריעה אינה יכולה לסבול שמש והאלסטיות של היריעה תיאבד לחלוטין ותשבש את עבודת האיטום ולכן חשוב לבחור אותה בשימוש מדויק בלבד.
העובי כן קובע
כשמדברים על איטום אי אפשר שלא להזכיר את אחד הפרמטרים החשובים ביותר: עובי היריעה. יש יריעות שמגיעות בעובי של מילימטר או שניים כאשר יריעה חזקה מאוד תהיה בעלת 4 או 5 מילימטרים. יריעה בעובי של 5 מילימטרים יכולה להיפרש לבד כיוון שהיא מספיק עבה. מי שרוצה להיות בטוח שהגג שלון מוגן יכול להניח שתי יריעות וההגנה שלו תהיה בלתי חדירה. כך למשל מומלץ לבצע בגגות מרוצפים כיוון שהפגיעה בהם יכולה להיות חמורה יותר, אך בשני המצבים יש האומרים כי שתי שכבות של יריעות בעובי 4 מילימטרים יהיו מספיקות בעיקר לשימושים ביתיים.
האם יש יריעות לעזר בלבד?
יריעות בעובי 3 מילימטרים נתפשות כיריעות שמשמות לעזר בלבד ולא יכולות להיות יריעות אוטמות לבדן. מדובר ביריעות שיכולות להיות טובות לגגונים או לסככות אך כדי לאטום את הגג נדרשות יריעות שהעובי שלהן הוא לפחות 4 מילימטרים. את היריעות בעובי 3 מילימטרים ניתן להדביק על היריעות בעובי 4 או 5 מילימטרים וכך למעשה הן יהוו השלמה טובה שתמזער את סיכויי הרטיבות.
מה קובע צבע היריעה?
יש יריעות לבנות ויש יריעות שחורות שלעתים נקראות גם כחולות, בגלל שהן מזכירות צבע כחול כהה. היריעות הלבנות מיועדות לגגות חשופים וזאת כדי להרחיק את השמש בעזרת הצבע הלבן שמחזיר את קרני האור. אם היריעה תתחמם היא יכולה להינזק ולא לאטום בצורה טובה והצבע הלבן ניתן בזכות גרגירי אגרגט בגוון אפור או לבן. יריעות שחורות אינן מיועדות לשימוש חשוף כיוון שעליהן אמור להגיע ריצוף או הנחת פרקט. לכן אין צורך בצבע הלבן ולמעשה היריעות מצופות דווקא בחול שמהווה שכבת קישור בין השכבות שאמורות להיות מונחות עליה.
לבדוק שהיריעה עומדת בתקנים
ישנן יריעות רבות שלעתים לא יהיו איכותיות כמו שאתם מצפים מהן. חשוב מאוד לבדוק שהיריעה עומדת בתקנים ומסומנת בהם כאשר סימון באות R מסמלת שהיא עמידה לשורשים. יחד עם התקנים שהיריעה חייבת לעמוד בהם גם ותק ומקצועיות המתקינים תבוא לידי ביטוי ולכן אסור לקחת הימורים כדי להיות בטוחים שהאיטום נעשה בצורה הטובה ביותר.